2007. január 2., kedd

Túra GPS-ek tes(z)t közelből (2/1)

Délelőtt még minden szépnek indult. A csúcsig vezető szakasz fárasztó volt ugyan, de megérte. A mászás emlékezetes, a kilátás pazar, a jelzések tökéletesek, igaz a falon nem nagyon téved el az ember, ha más is megy előtte. No, de egy kicsit sokat, talán túl sokat is időztünk a fotózással és hát nem egy csúcscsoki is eltűnt az arcunkban. Dörögni csak távolabb dörgött, de a felhők vészesen közeledtek. Hé… a visszaút milyen? Hát elég hosszú. No, akkor toljuk odébb a szekeret, irány a plató, majd a szerpentin lefelé. A felhő azonban áthatolhatatlan falként tornyosult már előttünk, az addig egyértelmű jelzések eltűntek a télről megmaradt hófoltok alatt, no és önkéntes túravezetőink is biztosan a házban kortyolgatják már a söröcskét. Mindenfelé zizegő köd, és szemerkélő eső. No akkor kinél is van GPS?


A ma már széles körben, munka- és hobbiszinten is elterjedt GPS-technológia talán olyanoknak is felkeltette érdeklődését a természetjárás, a vadon biztonságos felfedezése iránt, akik korábban még megrettentek egy térképtől, vagy az azon történő tájékozódástól az eltévedés veszélyét latolgatva. Az elmúlt években a GPS használhatóságát már nem csak az azt iparszerűen használó repülősök és hajósok tapasztalhatták meg, hanem a természetjárók, kerékpárosok, vadászok és ládavadászok is, hiszen a technológia fejlődésével, megbízhatóbbá válásával (és persze a készülékek árának csökkenésével) a műholdas navigáció tért hódított a hobbifelhasználók körében is.


A GPS-készülékek és a navigáció alapelemeiről itt most helyhiány miatt nem írnánk, ezekről következő számunkban olvashatsz néhány ismertebb és jól bevált készülék bemutatása mellett. A továbbiakban pedig megtudhatod, mire is kell figyelned egy túra GPS használata közben, hogyan tudod képességeit leginkább javadra fordítani és melyek azok a gyengék, melyekre tekintettel kell lenned a nagy kaland közben. Ezúttal csupán a túrázás, természetjárás során használható legfontosabb tippeket, tanácsokat osztanánk meg veled, illetve kívánunk segítséget nyújtani egy megfelelő modell kiválasztásához és annak gyakorlott használatához. 


Térkép vagy GPS?


A túrázásra tervezett GPS-ek főleg helyzetünk pontos meghatározására alkalmasak, illetve megtett vagy megtervezett útvonalunk adatainak rögzítésére. A készülék kiemelt szempontjai között szerepel a kis méret, kis súly, egyszerű kezelhetőség, illetve az hogy autóban, kerékpáron és akár hátizsákunkon, vagy nyakunkban is jól tudjuk rögzíteni.


Örök kérdés marad a szkeptikus térképesek és az optimista GPS-t használók között, hogy felválthatja-e a hagyományos tájékozódást, tájolást a modern technológia, sőt kiszorítja-e a nyomtatott térképeket a hobbijellegű természetjárásból. A válasz nehéz, az viszont biztos, hogy egy ideig együtt kell még élnie a régi és az új navigációnak, egyiknek-másiknak is rengeteg előnye, hátránya van.
A komplexebb tájékozódást és terepismeretet nyújtó hagyományos térképeket ma sem nélkülözhetjük, még egy tökéletes készülék mellett sem. A GPS tökéletes eszköz helymeghatározásra, mérésekre, az útvonal rögzítésére és navigációra, de véleményem szerint a terep átlátásához, az útvonal és a látnivalók megtervezéséhez még hosszú ideig használni fogjuk a nyomtatott térképeket is.
A GPS-készülék önmagában más szempontból is félkarú óriás, hiszen az útpontok, térképek, útvonaltervek, mért adatok le- és feltöltéséhez szükségünk van egy számítógépre, nem beszélve arról, hogy az elérhető frissítések letöltése is csak internetes úton lehetséges. 


Magát az alapkészüléket is sok mindennel kell bővítenünk a vásárolt csomagtól függően, hiszen a legtöbb modern gép már bővíthető memóriakártyával, néhány tartós használatra termett tölthető akkumulátor, egy autós akkutöltő, adapter vagy külső antenna is hasznos dolog lehet, ha kedvencünkre nemcsak a vészhelyzetekben akarunk számítani. Általában ma már része az alapcsomagnak a számítógéppel való kommunikációra szolgáló adatkábel is. Emellett a gyártók rengeteg tartozékkal egészítik ki széles készülék palettájukat. 


Sose feledd! A GPS csupán a tájékozódást segíti. Tájékozódnod és döntened neked magadnak kell!


Nosza tehát, vedd kezedbe „drágaságod” és indulj neki egy közeli, jól ismert erdőnek. Próbáld ki élesben, de biztonságos terepen, teszteld és kísérletezgess, hogy ha elindulsz a vadonba, akkor ott meglepetés már ne, csak az élmények sora várjon!


Néhány praktikus tanács, ha elmarad mögötted a város ! 


Tartsd készülékedet mindig 3D (szélesség, hosszúság és magasság adatok ismerete) üzemmódban, néhány modell nem is működik a 2D és 3D mód között. 3D módban akkor van a gépezet, ha 3 vagy annál több műholdat lát, ezt a GPS műhold képernyőjén követheted nyomon. Ha az előző kikapcsolás óta több száz, vagy ezer kilométert utaztál, érdemes referenciapontot váltanod, azaz kézi úton bejelölni, hogy nagyjából hol is vagy, hogy a készülék minél előbb élesedhessen. Néhány modellnél ez viszonylag gyorsabban lezajlik. Mindig győződj meg arról, hogy a megfelelő térképet használod, megfelelőek-e a gép magassági adatai, pontos-e az északi jelzés, illetve a koordinátarendszer. Ezeket a legtöbb gépben kalibrálni lehet. Néhány modellben a gyári beállítások lépnek újra életbe, ha kikapcsolják őket. Ha teheted, frissítsd térképeidet! A jó vétel érdekében érdemes az antennát mindig az ég felé irányítva tartani. Mielőtt döntést hozol a következő irányváltásnál, győződj meg arról, hogy a készülék elegendő jelet fog! Mindig legyen tartalék elemed. Ebből legalább dupla annyi legyen nálad, mint ahány napra tervezed a túrát. Amíg nem szükséges, ne használd a háttérvilágítást, jól fog jönni még az energia később. Mindig figyeld a készülék elemeinek töltöttségi állapotát! A GPS-ek nagy energiafogyasztók, az elemeket nem merítik le teljesen, így ha már nincs kellő feszültség bennük, akkor cserélni kell. Használj lítiumelemeket, mivel ezek érzékenyek legkevésbé a hidegre, 20–30%-kal könnyebbek is társaiknál és akár egy éven keresztül is megtartják töltöttségi állapotukat. Állítsd be készülékeden az általad, a térképen és a környéken használt mértékegységeket, hogy méréseid pontosak legyenek. Mielőtt elindulsz a vadonba, rögzítsd kiindulási pontodat a készüléken, így biztos lehetsz abban, hogy ha minden kötél szakad is, visszatalálsz. Útközben az elágazásokat, fontos tereptárgyakat is bejelölheted, az elágazásokban, ha éppen trekkelsz, akkor azok irányát is berajzolhatod. Adj a GPS-útpontoknak beszédes neveket, pl. ha a Bükki Nemzeti Parkban kóborolsz, akkor BNP1, vagy valami hasonlót. Később jól jöhet majd az azonosításnál. Mindig győződj meg hogy bekapcsoltad a track üzemmódot! Ha rögzíted az útvonalat, bajban könnyebben visszatalálsz. Ha menedékházhoz, csúcsra, kilátóhelyre érsz, aminek ismered a pontos magasságát, kalibrálhatod készüléked pontosságát. A készüléket tartsd mindig jó vételi pozícióban, elérhető és biztonságos helyen! Legyél egy kicsit kételkedő! Ha rossz, vagy gyenge a vétel, vagy nem vagy biztos a használt track megbízhatóságában, figyeld mindig az utat és a track vagy a jel pontosságát. Teszteld a készüléket és gyakorolj ismerős környezetben, mielőtt a vadonba indulnál! A gyors és biztos kezelés meghálálja magát a terepen. Mindig legyen nálad papíralapú térkép, esetleg tájoló is! 


Anomáliák és problémák a vétel során


Egy készülék navigációja és a kijelzőn való tájékozódás teljesen más, mint amit egy térképen megszoktunk. Ezt rögtön fel fogjuk fedezni, ha bekapcsoljuk és elindulunk, hiszen pontosan látjuk hogy merre járunk, milyen a tempónk, hány percre van egy fontos pont, ellentétben a térképpel, ahol ezt csak bonyolultabb módszerekkel követjetjük nyomon. Rendkívül fontos azonban az, hogy a GPS gondolkodásmódját is értsük és tudjuk, hogy az útvonalat mi magunk választjuk. Egy-egy készülék hasonló körülmények között, eltérő eredményt ad navigáció közben és másképp is reagál különböző helyzetekben. Sokszor egyértelműbb térképen bejelölnöd pozíciódat, a GPS-nek mégsem sikerül. Vajon mi ennek az oka? 


Miért van az, hogy bekapcsolás után sokszor a készülék nem mutatja egyből a valós pozíciót, hanem viszonylag sokat kell rá várni?


Bekapcsolás után a készülék a legutóbbi használat helyszínének adatait keresi vissza és csak utána veti össze az aktuális műholdállással. Így tud a már ismert helyszínen gyorsan élesedni. Nagy távolság (több száz kilométer) megtétele után segíthetünk a gyors élesedésben, ha manuálisan adjuk meg tartózkodási helyünket, vagy legalább körülbelüli helyünket.


Miért van az, hogy ha bekapcsolt állapotban kiveszem a hátizsákból, a gép egyből a műholdak keresésébe fog?


A műholdjelek viszonylag gyengék, ha leárnyékoljuk a készüléket (legyen az akár a táskában, valamivel lefedve), a vétel gyengül, vagy megszűnik. Elővétel után a szabad eget és az erősebb jeleket érzékelve a készülék erősebb vételre törekszik. 


Szűk szurdokokban a vétel borzasztóan rossz, vagy akár meg is szűnik. 


Szabad égboltnál a magasság- és pozíciópontosság akár néhány méter pontosságú is lehet. Néha azonban elég csak egy nagyobb szikla mögé beállni, a jel egyből elvész, de akár nagyobb ködben, vagy viharfelhővel felettünk sem lesz tökéletes a vétel és így a pozíciómeghatározás. Ha lát is egy szurdokban műholdat készülékünk, azok bizonyára nem egy többdimenziós térben, hanem egy sorban állnak felettünk, így a pozíció meghatározás adatai nem lesznek elegendőek a pontos számításokhoz. 


Túratervezés helyi vezetőkkel


Annyi szépet és jót hallottam már a Garda-tó környékéről. Kerékpárosok, sziklamászók, via-ferratások és a hozzám hasonlóan csak egy kis sétára vágyók mind-mind megtalálják a maguknak való időtöltést. De hát hogy vágjak bele egy túratervezésbe, ha még sohasem jártam ott? Itt jön be a képbe a GPS! Segítségül hívom Guidót vagy Giuseppét, akik a helyszínen laknak, így tőlem sokkal jobban ismerik a legszebb helyeket és a terepet. Kismilliószor bejárták már a környék legjobb kerékpáros útvonalait, vagy turistaösvényeit, sőt azt is tudják hol a legjobb a strangolapreti. A helyi internet oldalakról nemcsak térképeket és útpontokat, hanem akár kész trackeket, vagy útvonalakat is le lehet tölteni, úgyhogy előtte fórumokon kérhetem ki a korábban ott járt, vagy tőlem sokkal tapasztaltabb helyi erők véleményét. Aztán néhány gombnyomás és már fenn is a gépemen az útvonal: egy gyönyörű túra a tó körül kerékpárkölcsönzővel, étteremmel, pihenővel. 


Végezetül álljon itt néhány hasznos oldal itthonról és a közelből, szoftverek, készülékek, forgalmazók és gyártók feltérképezéséhez… és persze rengeteg, rengeteg fórum, ahol tőlünk sokkal, de sokkal profibb dzsípieszesek osztják a tudományt: 
Isi voltam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése